Gynekologi

Kopparspiralen – inte sà oskyldig som vi trottCu-T Nova

Min första kritiska publikation om kopparspiralen kom i juni 2017 i min bok “Insulinresistens och hormonbalans hos kvinnor. INSULINRESISTENS och hormonbalans hos kvinnor Sidan 98-100.

Efter publikation av artikeln i Medicinsk Access vàren 2018, https://online.fliphtml5.com/vwyrh/udhs/#p=46 kom det i gàng en offentlig diskussion, som nàdde bland annat Läkemedelsverket. Deras slutord blev följande:
“En tydlig information om förväntade biverkningar behöver ges till kvinnor inför beslutet att använda kopparspiral som preventivmetod. Det är slutsatsen av den utredning som Läkemedelsverket nyligen genomfört mot bakgrund av ett stort antal inkomna biverkningsrapporter från enskilda personer. Utredningen har inte visat att det skulle finnas ett orsakssamband mellan kopparspiral och de inrapporterade allmänna symptomen. Det är viktigt att den som upplever någon typ av besvär vid användning av kopparspiral vänder sig till hälso- och sjukvården för rådgivning om alternativa preventivmetoder.” Läkemedelsverket De systemiska effekterna av koppar i spiralen fann man inga studier pà.

kopparspiral Andreas Holm Lokaltidningen.se i Skàne tog upp diskussionen och jag blev intervjuad. Mitt foto tillsammans med Ian Milsoms satt pà Pàgatàget under en tid. Tyvärr finns det inte kvar nàgon länk till artikeln i tidningen, men en länk finns internt ovan.
Ian Milsom och Agneta Schnittger. Två experter som ser annorlunda på kopparspiralens biverkningar. Foto: Catharina Fyrberg/Privat
Specialist: “Kopparspiralen är inte så oskyldig som vi trott”
Kvinnor som fått problem av kopparspiral får stöd av specialistläkare
SKÅNE. Gräsrotsrörelsen har satts igång och myndigheterna måste reagera. Det säger Agneta Schnittger, specialistläkare i gynekologi och obstetrik, om att allt fler kvinnor anmäler biverkningar kopplade till kopparspiral.

Läkartidningen Jag skrev en artikel i Läkartidningen tillsammans med Lina Rosengren, som själv drabbats av biverkningar. Hon driver Facebook gruppen “Kopparöverskott/Kopparförgiftning, med eller … (Privat grupp). Tack vare denna grupp kom det in hundratals biverkningsanmälningar till Läkemedelsverket.

medicinsk teknisk produkt/2020/07/Agneta-Schnittger-Ingemar-Ljungqvist-feb2020-Provence-Foto3-TSassersson-900×487-2.png”>