Kostbehandlingar kan spara miljoner i diabetesvården

Bild: kost - Foto: Wikimedia Commons
Bild: kost - Foto: Wikimedia Commons

Vi har i dag den 14 november “Den internationella diabetesdagen”. Förekomsten av diabètes typ 2 ökar ständigt i hela världen. I Sverige räknar man med att ca 5 procent av den vuxna befolkningen har diabètes typ 2. I vissa delar av världen i frekvensen 10%, såsom i USA och vissa franska departement, exempelvis Reunion.

Dagens Nyheter har idag en artikel med kommentar från bl a Erling.

http://www.dn.se/debatt/kostbehandlingar-kan-spara-miljoner-i-diabetesvarden/

About the Author

Agneta Schnittger
Agneta Schnittger, Med Dr, med svensk specialistutbildning i gynekologi och obstetrik samt fransk vidareutbildning i nutrition och diabeteskunskap på medicinska fakulteten, universitetet i Montpellier.

1 Comment on "Kostbehandlingar kan spara miljoner i diabetesvården"

 1. Dr Agneta Schnittger har utrett och förklarat vilka sjukdomsförlopp utöver diabetes typ 2, som har samband med insulinresistens i sin bok Insulin – Den Felande Länken. De flesta av våra folksjukdomar finns härledda och kostbehandling av insulinresistens kan spara inte bara miljoner utan miljarder av skattepengarna men inte minst spara enormt mycket lidande. Boken finns att låna, att köpa och som e-bok.

  Erling Johansson, 17:57, 14 november 2014. Anmäl

  Insulin är ett viktigt hormon, men i förhöjda nvåer har det skadliga bieffekter. Det funkar inte att låta blodsockret stiga och ger man en typ 2 diabetiker insulin håller man sockret i chack, men spär på insulinets bieffekter.

  Erling Johansson, 17:56, 14 november 2014. Anmäl

  Som grund för Metabolt syndrom, där diabetes typ 2 är ett uttryck, finns alltid ett fenomen kallat INSULINRESISTENS – ett tillstånd där kroppens celler inte orkar reagera korrekt på insulinets signaler. Mer än normalt av insulin måste till för att blodsockret inte ska inta farliga nivåer och bukspottkörteln pressas tills den kroknar och diabetes typ 2 är ett faktum. Det är ett tyst förlopp, som kan pågå ett tiotal år innan kroppen skadats så att första symtom, ofta en hjärtifarkt.

  Erling Johansson, (Webbsida) 17:55, 14 november 2014. Anmäl

  Jättebra artikel! Den fokuserar på främst diabetes typ 2 och forskning runt de kostalterrnativ, som kan avvärja det man kallar naturalförloppet. En diabetiker typ 2 har att se fram emot en kedja av komplikationer, som till nöds kan fördröjas med mediciner, men som förr eller senare drabbar den sjuke. Bland de mera drastiska finner man fortamputationer, blindhet, njursvikt och hjärtinfarkt och strouk. Dagens sjukvård kan inte hindra denna process, bara lindra symtomen.

  Erling Johansson, 17:51, 14 november 2014. Anm

Leave a Reply