Den 2:a tryckningen av “INSULIN-den felande länken” är nästan slutsåld. I dag den 16 september 2015 kvarstår endast tre (3) exemplar. Den elekroniska boken kommer att fortsätta att säljas via Recito Förlag.
1:a upplagan av boken är slutsåld på Recito Förlag AB. En 2:a upplaga med utökad föklarande ordlista kom ut i juli 2014. Finns fortfarande i lager på förlaget.
Titeln är INSULIN- den felande länken. Den kan upplevas som provocerande, eftersom den ifrågasätter gamla sanningar och tar fram nya lika vetenskapliga sanningar. http://www.litenupplaga.se/1282 Jag bifogar baksidestexten nedan: Denna bok kopplar på ett unikt sätt ihop insulinets betydelse för kroppens styrning av den energi, som vi tillför via maten, och dess mångbottnade effekter på cellernas kommunikationssystem. Många pusselbitar finns redan, men hur ser det färdiga pusslet ut? Läs den spännande berättelsen om hur vi tänker oss att diabètes typ 2, hjärtinfarkt och benskörhet kan ha ett och samma ursprung! Läs om hur diabetiker typ 2, kan omvandla sin sjukdom till diabetes typ 0!Läs om hur glukosintolerans med höga insulinvärden orsakar kärlinflammation! Läs om varför statinbehandling av kolesterol skadar kroppen! Läs om hur hormoner kan stänga in kroppens energireserver i fettet, signalera svält och störa viktkontrollen!
Recensioner bl a från Annika Dahlqvists blogg:
Jag vill rekommendera alla här att omgående beställa “Insulin-Den felande länken” skriven av Agneta Schnittger. Boken beskriver kortfattat det mesta om det metabola syndromet och gör det på ett utmärkt sätt! Jag är helt övertygad om att den här boken kommer att bli ett standardverk för alla oss LCHF:are som inte bara nöjer oss med att göra rätt utan oxå vill veta varför! Det är den bästa LCHF-inriktade bok jag läst hittills. Alla läkare borde ha ett eget ex av denna bok! / Thomas Jansson, civilingenjör.
Har lämnat boken som inköpsförslag på Stockholms stadsbiblotek./ Stockholmare. Det var verkligen ett koncentrerat vetande, men kanske en smula svår med tanke på alla medicinska termer och förkortningar ( som inte alltid förklaras i ordlistan mot slutet av boken). / Lars. Nu har jag långsamt och noggrant malt mig igenom boken – en fantastisk och nödvändig repetition! Välskriven och med ett klart budskap. Bra med gröna fält. Jag trodde att jag hade kläm på min mat, men såg att jag hade trillat i proteinfällan!/ Birgitta F, tandläkare.
https://www.sfog.se/medlemsblad/SFOG%20nr3%202014 sid 51
Recension i gynekologernas medlemstidning
INSULIN – den felande länken. Författare Agneta Schnittger
Jag har bantat 100 tals kilo i mitt liv och ändå är vikten oförändrad sade den runda kvinnan skämtsamt om än med en allvarlig underton. Det är den bistra sanningen för många människor och precis vad jag sett alltför ofta hos mina patienter som jag gett det välmenande rådet att ”viktväktarbanta. ” Därför var det med stort intresse jag började läsa boken Insulin den felande länken. Jag fann en välskriven, lättläst och spännande bok om insulinets centrala roll i kroppens energibalans och ämnesomsättning. Mina gamla kunskaper från studietiden har utökats och förändrats efter att den totala effekten av insulin på kroppens organ illustreras på ett logiskt, uttömmande och medicinskt kemiskt övertygande sätt.
Den kolhydratrika kostens effekt i kroppen med höjning av blodsockernivån och därmed insulinfrisättningen ger så småningom efter långvarig stimulans upphov till insulinresistens och det metabola syndromet. Överskottet av kolhydrater lagras som fett och det ständiga överskottet av insulin stänger inne energireserverna i cellerna. Fettdepåerna förblir oförändrade trots en lågkaloridiet eftersom kolhydrater bidrar till glykosförbränning och därmed hindrar fettförbränning. Boken ger en plausibel förklaring till såväl misslyckandet med viktnedgång vid kolhydratrik kost som den goda effekten av kolhydratfattig kost.
Fettintagets betydelse för metabolismen är noggrant skildrat och att en diet med mer fett är hälsosam för kroppen underbyggs med sakliga kemiska argument. Texten om de metabola effekterna av fleromättade, enkelomättade och mättade fetter är ny, spännande och viktig. Den är ett seriöst och intressant inlägg i den pågående fettdebatten där den ger ett tveklöst stöd till motståndarna mot den sedan 1960 talet rådande åsikten om olika fetters hälsosamhet och sjukdomspåverkan.
Boken innehåller talrika belägg för att en kolhydrat fattig kost har en positiv inverkan på såväl metabola syndromet som på kroppsvikten men också på en rad sjukdomar såsom arterioscleros, hjärt-kärl sjukdom, osteoporos, bröstcancer, prostata cancer och coloncancer. Det är tolkningar av insulinets och kolhydraternas roll som öppnar nya spännande möjligheter att påverka folkhälsan.
En fettrik men kolhydratfattig kost som bantningsdiet är inget nytt. Det påminner starkt om Bantings klassiska metod för viktminskning. Uteslut potatis och bröd men fortsätt med bacon och gräddsås. Det var bantningsmetoden jag hörde talas om som barn. Den kom sedan att förändras till motsatsen när jag läste medicin och fick lära mig den ”vetenskapliga sanningen” till skillnad från de irrläror som tidigare rått.
Boken är intressant för alla läkare som i sin yrkesverksamhet har anledning att påverka vällevnadssjukdomar. Den ger en basal kunskap om metabolismen och insulinets roll samt en ambitiös genomgång av olika förhärskande dieters inverkan på kroppen. För oss gynekologer är boken i hög grad värdefull eftersom så många av våra patienter har symtom härrörande från metabola syndromet. Det gäller till exempel PCOs och barnlöshet men också blödningsrubbningar, bröstcancer och corpuscancer.
Insha’ Allah! Var det lakonisk svaret från den överviktiga nordafrikanska kvinna, som så innerligt önskade sig barn, när jag gav henne mina traditionella viktminskningsråd. Uppenbarligen hade hon sin Gud med sig för ett år senare var hon en glädjestrålande nybliven mamma trots oförändrad vikt. Men det skulle onekligen vara bra att i sin terapiarsenal ha kostråd som fungerade såväl med som utan gudarnas hjälp.
Det är inte kostens kaloriinnehåll som styr metabolismen utan dess påverkan på kroppens centrala metabola hormon insulin. Det är ett nytt och spännande sätt att tänka som är intressant för alla hälsointresserade människor.
Marie Luterkort
Med dr specialist obstetrik & gynekologi
Peter Goldmann, tidigare tekniker/Fo-inj, KI
Studiecirkel ?
Jag tycker det vore bra om boken även kom med en liten handledning för studiecirklar. Jag har själv deltagit i några studiecirklar via Storstockholms diabetesförening och jag är övertygad om att såväl vi som har DII som även de inom vården skulle behöva läsa din bok. Under åren har ett antal personer visat sig förstå insulinets roll: prof. Martin Ingvar, fil.dr. Ann Fernholm (Ett sötare blod) bland andra. Skaran kommer säkert framöver att växa.
Ann-Therése Samuelsson från Facebook, Olydiga diabetiker
Hej! Vill bara säga att jag precis läst din bok “Insulinet den felande länken” Uppskattar den mycket, och kommer verkligen att lobba för den! Ska verkligen försöka komma ihåg allt i den. Trots att, eller kanske därför(?) jag är IVA-sköterska sedan mer än 30 år, har jag inte haft koll på alla effekter hos insulinet. Förresten, det tror jag ingen av mina kollegor har, då skulle de inte äta som de gör! Ska låna ut den till min diab.sköterska. Hon behöver förkovra sig. Tack för en bra bok, och roligt att du också hittat hit!
Le 28 décembre 2014, Lennart Thol <> a écrit :
From: Lennart Thol <>
Subject: åderförkalkning
Message Body:
Hej
Precis nu läser jag din bok, Insulin den felande länken.
Jag försöker förstå vad som händer i våra blodkärl och hur problemet startar.
Du förklarar tydligt hur ett befintligt plack byggs på
Men jag skulle önska mer information om hur det startar, det första som händer när partiklar eller molekyler fastnar på kärlväggen.
Jag uppskattar din bok bra jobbat…
Varma hälsningar
Lennart Thol
Kommentar: Agneta
Din fråga : Hur startar en inflammation ?
Hypotesen är att det är inflammationsdrivande agens såsom höga halter av blodglukos och insulin samt infektioner med bakterier och virus som sätter igång en inflammatorisk process. Även maratonlöpare som per definition är magra med litet kroppsfett, får kärlinflammationer ( åderförkallkning) i ökad frekvens jämfört med stillasittande individer. Maratonlöparna har också anmärkningsvärt dåligt tandstatus. De allra flesta maratonlöpare har ett högt intag av kolhydrater såväl i fom av snabbt tillgängligt glukos, som stärkelse till glykogenlagret. Få idrottsmän har förstått vitsen och mekanismerna bakom ketonförbränning och användning av kroppens fettlager . (En liten utvikning). Kroppens försvar mobiliseras för att eliminera inflammationen ; de snälla LDL-partiklarna vill laga cellväggarna i blodkärlen, kroppens egna antioxidanter,( ex glutation) vill neutralisera de oxidativa processerna, såsom också alimentärt tillförda antioxidanter. Antiinflammatorisk mat såsom basisk mat och mat rik på omega 3 och fattig på omega 6 (relation 1/1-1/2) minskar risken för att en inflammation skall starta.
Thomas Tombola Jansson från Annika Dahlqvists blog den 31 december 2014:
En mycket bra bok som sammanfattar det metabola syndromet är denna:
http://www.liten upplaga/1282
Den har dock egenheten att vara skriven för läkare så man får googla litet om man är amatör för att förstå fackuttrycken men vill man få en snabb överblick av det metabola syndromet på ett lite djupare plan så är den perfekt- borde läsas av alla som genomgår läkarutbildningen!
« Hej Agneta.
Fick Din bok häromdagen.
Den var inte bra.
Den var förbannat bra och borde vara obligatorisk läsning under medicinstudierna och obligatorisk
för alla läkare,indoktrinerade och smorda av Big Bad Pharma.
Jag ska skicka tips till ett par prfessorer som är verkligt intresserade.Tore Schersten och Karl Arfors.
Den är skriven så att tom en distriktsläkare borde ta den till sig och använda den i sin kunskapsbas.
Men nu är det tyvärr så att det är enklare att läsa summary i av industrin utskickade glatta broschyrer.Och eftersom kollegorna inte intuitivt skiljer melann relativa och absoluta tal så tror man att statiner minskar risken för Mi med 30-50%.Istället för att fatta att 100 personer med en naturlig förekomst av MI på 1,4 minskar till =,7 infarkt på tre år.
Det är banne mig skamligt.
Jag tror att Du skulle kunna får spridning av boken genom att be att få skriva en artikel i Medicinsk access,som tar in artiklar som inte är så accepterade av de advisors som är mutade av Big Pharma. »
Nisse Simonsson, kirurg
Hej,
Hjärtligt tack för Din intressanta bok.
Den är enligt min mening mycket väl vetenskapligt underbyggd och därmed ett viktigt underlag för information och rekommendationer.
Våra myndigheter och dessvärre även våra läkarkollegor har svårt för att ta till sig av kunskap som inte följer “the Main Stream”. Jag skall på olika sätt försöka få boken känd och läst.
Personligen har jag under en följd av år försökt påverka Livsmedelsverket och Läkemedelsverket när det gäller diet och inte minst verkens o läkarnas följsamma bugning inför “The Big Pharma” och deras ohederliga marknadsföring. Jag inbillade mig att Peter Götzsches bok “Deadly Medicines and Organised Crime” skulle vara en god hjälp – men ännu märks föga även om man kan skönja en viss attitydförändring.
Tore Scherstén, professor
http://vaoj.blogspot.fr/2014/10/bok-insulin-den-felande-lanken.html Yvonne, en glad amatör bloggar om Insulin-boken.
INTRESSANT BOK
VAD JAG LÄRDE MIG BL.A
1: Insulin är kroppens centrala hormon.
2:Våra celler är inte gjorda för att ta emot
för höga halter av blodsocker och insulin.
Därför blir många av oss insulinresistenta
mer eller mindre (diabetes typ 2 om det blir riktigt
illa )
3:När cellens receptorer stänger “dörrarna”
för insulinet är receptorerna också stängda för
andra hormoner.
4: C-vitaminet påminner mycket om
glukosmolekylen (socker) ,så har vi för högt
blodsocker sätter sig sockret i cellens receptorer
för c-vitaminet och cellerna får brist på C.vitamin.
Särskilt dom vita blodkropparna som bekämpar infektioner.
5:Insulinet styr kalcium-omsättningen.
För mycket insulin kan därför ge osteoporos.
6: Och vad vi kan göra åt för höga nivåer av
socker och insulin.Som sagt var, en intressant bok.
Bokrecension
Insulin – den felande länken, av dr Agneta Schnittger
16 juni, 201517 juni, 2015 Ann Kristin Sandlund Kommentera
Jag har blivit förälskad i insulin. Det hormon som är urmodern till allt liv, som evolutionärt är det äldsta hormonet och som styr över alla andra hormoner. Agneta Schnittger har lyckats göra en poulärvetenskaplig och relativt lättläst bok om ett komplext ämne.
Det är också det hormon som är mest utsatt i vår moderna tid, med våra stenålderskroppar, föga lämpade för det som Big Pharma, Big Food och Big Agra säljer in till oss. Det enda hormonet som sänker blodsockret, men vars centrala funktion är att fördela energin mellan våra celler, hålla dem levande och i balans. Vi har fyra hormoner som höjer blodsockret, nämligen glukagon, adrenalin, kortisol och tillväxthormon. Det var aldrig tänkt att vi skulle utsätta kroppen för stora mängder kolhydrater av den typ vi äter idag, med påföljd att pankreas och lever utsätts för stora påfrestningar.
Dr Schnittger kopplar i stort sett alla sjukdomar som plågar oss i allt tidigare ålder till högt insulin och högt blodsocker, orsakat av den kost vi äter. Vi blir insulinresistenta redan i fosterlivet, i värsta fall. Den sista fjärdedelen av våra liv förmörkas av diabetes, hjärt- kärlproblem, osteoporos, cancer och andra kostrelaterade fasor. De yngre plågas av övervikt, hormonstörningar, reproduktionsstörningar och diabetesmonstret slukar allt yngre människor, t o m barn.
Hon visar också hur vården agerar inför detta, och hur olika vanliga läkemedel fungerar på cellnivå. Har man inte skytt statiner förr, så lär man göra det nu.
Genomgången är grundlig och övertygande. Har man läst Ann Fernholms ”Ett sötare blod” blir detta en fördjupning. den sista tredjedelen är en genomgång av olika typer av kost, vad som fungerar och vad som inte fungerar, hur samhället tillåter industrin att förgifta oss, samt de vanligaste fetmabehandlingarna. Hon är inte imponerad.
Till sist några fallbeskrivningar, t ex de av oss som inte så lätt går ner och orsaker till detta. Mycket visste jag redan innan, men leverns roll har klarnat för min del. Förr sa man att det var nästan aldrig hormonernas fel om en människa blev fet. Det är den största lögn som någonsin har uttalats. Vi kan aldrig bli feta om vi är i hormonell balans.
Köp, läs och sprid.
http://www.bokus.com/bok/9789175175522/insulin-den-felande-lanken/
Läs mer
http://www.smartadiabetiker.com/wp/
LCHF-magasinet n°2 2015
Titel: Insulin – Den felande
länken
Författare: Agneta Schnittger
Antal sidor: 130
Förlag: Recito Förlag, 2014
Allt om hormonet insulin
Text: Bo Zackrisson För några månader sedan fick
jag ett mejl från Agneta
Schnittger, svensk läkare verksam
i Frankrike. Hon undrade
om jag ville skriva några
rader om hennes bok Insulin – Den felande
länken i LCHF-magasinet. Eftersom
jag har skrivit om insulinets inverkan på
våra kroppar under många herrans år,
undrade jag vad Agnetas bok skulle kunna
tillföra utöver det vi redan vet.
Nu har jag läst boken och konstaterar
att den är väl värd att läsa. På endast 130
sidor lyckas Schnittger klämma in väldigt
mycket väl underbyggd information
om insulinets mångfacetterade roll för
uppkomsten av sjukdom och ohälsa.
Boken består av elva kapitel samt en
lista med ordförklaringar och en med
referenser.
Vidgar perspektivet
Mycket av innehållet är bekant sedan
tidigare. Att insulin bidrar till övervikt
och fetma, att axiomet ”kalorier in och
kalorier ut” inte stämmer är trosatser
som vi inom LCHF-rörelsen länge har
hävdat.
Det intressanta är dock att författaren
vidgar perspektivet högst avsevärt.
Agneta Schnittger skriver: ”Det universella
hormonet insulin styr de flesta av
kroppens övriga hormoner. Insulinet är
det mest ursprungliga hormonet, som
även finns hos lågt stående organismer,
som maskar.”
När man undersökte 100-åringar i
Frankrike, fann man att dessa hade låga
insulinvärden, låga leptinvärden och låga
triglycerider, värden som den som äter
LCHF har glädjen att få.
I kapitel 4 avhandlar författaren kroppens
bränsle och energireserver. I detta
kapitel pläderar hon för ett lågt intag av
kolhydrater och ett måttligt intag av protein.
Högt intag av dessa båda makronutrienter
bidrar till förhöjda insulinnivåer
i kroppen.
Bra om kolesterol
I det femte kapitlet diskuterar författaren
kolesterol, fettsyror, vitaminer och mineraler.
Kolesterolet är livsviktigt för oss,
det känner vi redan till. Vi känner också
till att den mätning av kolesterolet som
vi alla blir föremål för när vi besöker
vårdcentralen är mycket grov och bristfällig.
På vårdcentralen ser man huvudsakligen
till totalkolesterolet och bryr sig
mindre om de fraktioner som kan
gömma sig bakom ett misstänkt förhöjt
LDL. Man måste studera fraktionerna
för att se förhållandet mellan stora fluffiga
LDL-partiklar och små täta LDL-partiklar.
Det är de senare som är skadliga.
Författaren är mycket tydlig med att de
små täta LDL-partiklarna blir fler när vi
äter mycket socker och kolhydrater. Av
samma skäl får vi förhöjda triglycerider.
De stora, snälla och fluffiga LDL-partiklarna
får vi fler av när vi äter mindre
kolhydrater och mer naturligt fett. Av
samma skäl sjunker triglyceriderna radikalt
när man äter LCHF.
Bred kunskapsbank
Kapitel sju är det mest omfattande och i
mitt tycke det mest intressanta. Det
handlar om vad författaren tror kan ligga
bakom många av våra vanliga kroniska
sjukdomar. Och i nästan varje exempel
så spelar insulinet en framträdande roll.
Att höga socker- och insulinnivåer på
sikt leder till övervikt, diabetes och hjärtkärlsjukdom
är ju inget nytt, men det är
författarens beskrivning av orsakerna till
cancer och en rad neurodegenerativa
sjukdomar, som känns spännande. I
colorectal-, bröst- och prostatacancer
finns det tydliga kopplingar till höga
insulinnivåer som bidrar till inflammation
och till ökad celldelning. Rådet här
är förstås att minska intaget av kolhydrater.
På samma sätt är det med sjukdomar
i hjärnan såsom Alzheimer och
Parkinson.
Agneta Schnittgers bok tror jag kan
fungera som en bred, koncentrerad och
relativt lättläst kunskapsbank. Eftersom
hon är verksam i Sydfrankrike, så är hon
mindre känd här i Sverige. Ett sätt att
lära känna henne är att läsa hennes bok.
Provläs ett utdrag ur boken under rubriken “artiklar”:
DIABETES typ 2 under kapitlet om metabola sjukdomar
Be the first to comment on "INSULIN – Den felande länken"