Hypothyreos och dess behandling

Hypothyreos
4330009

Hypothyreos och dess behandling

https://smartadiabetiker.se/hypotyreos-och-dess-behandling/
Det finns många orsaker till nedsatt sköldkörtelfunktion (hypotyreos) och det finns många orsaker till att behandling med sköldkörtelhormoner inte fungerar tillfredsställande. Man kan ha besvär trots medicinering och trots att proverna visar normala värden. För att följa hur tabletterna fungerar tar man oftast TSH, det hormon som styr sköldkörtelns aktivitet. TSH anses som en gyllene standard, men visar inte hela bilden.
De vanligaste besvären på underfunktion är trötthet, svullnad i kroppen, huvudvärk, håravfall, huvudvärk, ångest och muskelkramp eller muskelsvaghet. Dessa besvär kan kvarstå mer eller mindre även med behandling. Blodproverna kan således visa normala värden på TSH, och till och med på T3 och T4, utan att de fungerar som de skall ute i kroppen. Blodproverna speglar inte direkt koncentrationerna ute i cellerna.

About the Author

Agneta Schnittger
Agneta Schnittger, Med Dr, med svensk specialistutbildning i gynekologi och obstetrik samt fransk vidareutbildning i nutrition och diabeteskunskap på medicinska fakulteten, universitetet i Montpellier.

Be the first to comment on "Hypothyreos och dess behandling"

Leave a Reply